Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Logga in

SKATTEKORTEN FÖR ÅR 2019

2019-01-16 14:10


De nya skattekorten träder i kraft 1.2.2019. Arbetslöshetskassan får skatteuppgifterna som träder i kraft 1.2.2019 direkt från skattemyndigheten om du är medlem i kassan eller har anslutit dig senast 31.12.2018. Då behöver man inte själv skicka skattekortet till kassan, utan förskottsinnehållningen tas i enlighet med förskottsinnehållningsprocenten som meddelats direkt.

Observera att det enligt ett beslut som skatteförvaltningen gjort uppbärs en förskottsinnehållning på minst 25 % när en medlem betalas arbetslöshetsdagpenning, alterneringsersättning eller rörlighetsunderstöd, för förskottsinnehållningsprocenten är räknad för lön (uppgift som erhållits direkt). Så går man till väga fastän en lägre procent noterats i skattekortet.

Ändringsskattekort för förmån till arbetslöshetskassan 1.2.2019 eller senare

Skatteprocenten som räknats för lönen är i regel alldeles för stor. Om du vill ändra dina förskottsinnehållningsuppgifter bör du av skattemyndigheten beställa ett ändringsskattekort för förmån.

Med hjälp av ändringsskattekortet kan förskottsinnehållningsprocenten vara mindre än 25 %. Ett ändringsskattekort beställs enklast genom skattemyndighetens MinSkatt-tjänst. I MinSkatt-tjänsten kan man välja att skattemyndigheten skickar ändringsskattekortet elektroniskt direkt till arbetslöshetskassan och då behöver man inte själv skicka det.

INSTRUKTIONER OM ANSÖKAN AV ÄNDRINGSSKATTEKORT OCH ATT SKICKA DET ELEKTRONISKT:

  • Gå till sidan https://www.vero.fi/sv/e-tjanster/minskatt/
  • Logga in
  • Välja Egna skatteärenden
  • Välja Skattekort och förskottsskatt
  • Välja Beställ ett nytt skattekort
  • I Övriga inkomster-fliken vid punkten Förmåner välj Ja och Lägg till ny förmån
  • Välj som betalare av förmån Annan finsk betalare
  • Vid Uppgifter om förmån-punkten välj som betalare Offentliga och privata sektorns funktionärers ak och som förmånssort Inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning eller Alterneringsersättning
  • I Förmedlingssätt-fliken välj som Förmedlingssätt av skattekortet i MinSkatt och per post till betalarens adress, om du vill att ändringsskattekortet kommer till kassan elektroniskt.
Ändringsskattekortets uppgifter är i regel i kassans användning nästa dag. Sök alltså om ändringsskattekort innan du skickar in ansökan.