Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
Sisäänkirjautuminen

PALKATON SYYSLOMA JA TYÖTTÖMYYSPÄIVÄRAHA

8.10.2020 15:00

Osa-aikaiseen palkkatyöhön työllistyvän palkkatulo sovitellaan aina sillä sovittelujaksolla, jolloin palkka maksetaan riippumatta siitä, milloin työ on tehty. Sovittelujakso on palkanmaksurytmistä riippuen kuukausi tai neljä kalenteriviikkoa. Palkanmaksupäivä ratkaisee siis päivärahan sovittelun. Myös osa-aikatyöstä ansaitut lomarahat ja lomakorvaukset sovitellaan niiden maksupäivän mukaan.

Työttömyysturvalain mukaan osa-aikatyö on kyseessä silloin, kun työaika on enintään 80 prosenttia alan enimmäistyöajasta. Kun alan enimmäistyöaika on 38,25 tuntia viikossa, niin osa-aikatyöksi luetaan sellainen työ, jossa työaika on enintään 30,6 tuntia viikossa.

Työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät lomautuksen tai lomautukseen rinnastettavan syyn johdosta osa-aikatyöntekijällä

Päivärahan sovitteluun ja sen hakemiseen on vaikutusta sillä, onko lomautusta/ lomautukseen rinnastettavaa (= työnteon- ja palkanmaksunkeskeytyksestä sovittu työsopimuksessa) aikaa edeltänyt työsuhde ollut kokoaikainen vai osa-aikainen.

Jos olet hakenut työssä ollessasi soviteltua päivärahaa, jatka päivärahan hakemista edelleen normaalin hakurytmisi mukaisesti kuukausittain. Osa-aikatyöstä saamasi palkka huomioidaan sovittelussa koko maksukuukaudelle normaalisti vaikka sen maksupäivä osuisikin palkattomalle viikolle. Mikäli palkanvähennys tehdään vasta marraskuussa maksettavaan palkkaan, huomioidaan vähennys vasta marraskuun päivärahojen sovittelussa.

Esimerkkihaet päivärahaa 1.–31.10.2020. Työntekosi ja palkanmaksusi keskeytyvät syyslomaviikolle 12.–18.10.2020. Palkanmaksupäivä on 15.10.2020. Saamasi palkka huomioidaan koko lokakuun tulona sovittelussa.


Jos et ole hakenut työssä ollessasi soviteltua päivärahaa ja työnhakusi Työ- ja elinkeinotoimistossa (TE-toimistossa) on voimassa vain lomautuksen ajalla, hae päivärahaa vain lomautuspäiviltä.

Esimerkki: haet päivärahaa ajalta 12.–18.10.2020. Tällöin kaikki lokakuussa maksettavat palkat sovitellaan päivärahan hakujaksolla.

HUOM! Jos työnhakusi olisi TE-toimistossa voimassa koko ajan, voisit hakea päivärahaa koko kuukaudelta. Tämä olisi osa-aikatyöntekijälle kannattavampaa kuin päivärahan hakeminen pelkältä syyslomaviikolta. Huomioi myös, että mikäli palkanvähennys tehdään vasta marraskuussa maksettavaan palkkaan, vaikuttaisi se vasta marraskuun päivärahoissa ja marraskuun hakemuksessa.


Liitä hakemukseen:

  • lomautusilmoitus tai kopio työsopimuksesta, jossa palkattomasta syyslomasta on sovittu (ellei sitä ole jo aiemmin kassaan toimitettu)

Päivärahaan ei ole oikeutta palkattomalta vapaalta, jonka olet itse pyytänyt.

Työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät lomautuksen tai lomautukseen rinnastettavan syyn johdosta kokoaikatyöntekijällä

Hae päivärahaa palkattomalta ajalta ja liitä hakemukseen:

  • lomautusilmoitus tai kopio työsopimuksesta, jossa palkattomasta syyslomasta on sovittu (ellei sitä ole jo aiemmin kassaan toimitettu)
  • palkkalaskelma, josta selviää palkanvähennys

Huolehdi, että työnhakusi on voimassa TE-toimistossa.