Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
Sisäänkirjautuminen

TYÖTULOJEN HUOMIOIMINEN PÄIVÄRAHOJEN MAKSUSSA MUUTTUU 1.4.2019

18.3.2019 15:52


Sovitellun työttömyysetuuden maksamiseen tulee muutos 1.4.2019 alkaen. Muutos vaikuttaa ensimmäisen kerran huhtikuuta koskeviin päivärahahakemuksiin. Muutoksen jälkeen osa-aikaisen työn ja keikkatyön palkkatulo vaikuttaa työttömyysetuuteen vasta silloin, kun palkka on maksettu. Näin osa-aikaisen tai lyhytaikaisen työn vastaanottaminen ei jatkossa enää viivästytä työttömyysetuuden maksamista.  

Esimerkiksi, jos huhtikuussa tehtyjen keikkatöiden palkoista vain osa maksetaan huhtikuussa ja loput toukokuussa, sovitellaan vain huhtikuussa maksettu palkka huhtikuun työttömyysetuuden kanssa. Toukokuussa maksetut palkat huomioidaan vasta toukokuun työttömyysetuuden maksussa. Työstä saatavan palkan maksupäivän odottaminen ei jatkossa enää viivästytä työttömyysetuuden hakemista eikä maksamista.  

Nykyisin osa-aika- tai keikkatyön palkka sovitellaan työttömyysetuuden kanssa siinä päivärahan maksujaksossa, jonka aikana työ on tehty. Työttömyysetuuden maksaminen on monesti viivästynyt sen vuoksi, että palkka on maksettu vasta työntekokuukauden jälkeen. 

Lakimuutos koskee vain palkkojen huomioimisajankohtaa. Muut sovitellun työttömyysetuuden edellytykset pysyvät ennallaan. Työpäivät tulee edelleen ilmoittaa hakemuksessa niille päiville, joina työt on todellisuudessa tehty. Myös sovitellun työttömyysetuuden suojaosa on jatkossakin 300 euroa kuukauden sovittelujakson aikana tai 279 euroa, jos sovittelujakso on neljä viikkoa. Perussäännön mukaan jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä. 

Muutoksen jälkeen huhtikuusta alkaen hakemuksiin tulee aina liittää palkkakuitit hakujakson aikana maksetuista palkoista. Niistä palkoista, jotka maksetaan vasta myöhemmin seuraavan kuukauden aikana, on annettava tiedot hakemuksen lisätiedoissa (ilmoitettava palkan maksaja ja maksupäivä). 

 Lisää tietoa lakimuutoksesta voit lukea Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n uutisista