Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
Sisäänkirjautuminen

Yrittäjyys ja työttömyysturva


Yrittäjä
 
Yrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka tekee ansiotyötä olematta virka- tai työsuhteessa. Yrittäjällä on usein myös YEL-vakuutus tai MYEL-vakuutus.
 
Yrittäjäksi katsotaan myös TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluva yrityksen osaomistaja ja yrittäjän perheenjäsen, jos hän
  • omistaa yksin vähintään 15 % tai jos hän
  • yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa vähintään 30 % yhtiöstä, jossa työskentelee johtavassa asemassa (toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen)
  • omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa vähintään 50 prosenttia yhtiöstä, jossa hän työskentelee työntekijänä (ilman johtavaa asemaa)
Työ- ja elinkeinotoimisto määrittelee yritystoiminnan sivu- tai päätoimisuuden.
 
Sivutoiminen yrittäjä
 
Sivutoiminen yrittäjä on henkilö, joka ansaitsee toimeentulonsa pääasiassa muutoin kuin itsenäisenä yrittäjänä. Jos olet sivutoiminen yrittäjä tai jos päätoiminen työllistymisesi yritystoiminnassa kestää enintään kaksi viikkoa, olet mahdollisesti oikeutettu soviteltuun päivärahaan, kun yritystoimintasi ei ole esteenä kokopäiväisen työn hakemiselle. 
 
Palkansaajasta päätoimiseksi yrittäjäksi
 
Voit olla jäsenenämme 18 kuukauden ajan yritystoimintasi aloittamisesta lukien. Jos jäät työttömäksi ennen kuin olet toiminut yrittäjänä 18 kuukautta, aiemmin palkkatyöstä kerryttämäsi työssäoloehto on voimassa.

Jos toimit yrittäjänä yli 18 kuukautta, työssäoloehtosi ei ole enää voimassa ja sinulta edellytetään uutta palkansaajan työssäoloehdon täyttämistä ansiopäivärahaoikeuden saamiseksi.
 
Palkansaajan jälkisuojan tarkoituksena on helpottaa siirtymistä palkansaajasta yrittäjäksi. Kun siirryt Julkis- ja yksityisalojen työttömyyskassasta Yrittäjän työttömyyskassan jäseneksi kolmen kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta, säilyy jäsenyytesi voimassa katkotta. Liittymisen tulee tapahtua kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta.